Transport XXI Poster CLEAN.jpg

TRANSPORT XXI

Online concertvoorstelling ten voordele van  AMNESTY INTERNATIONAL

31-05-2021 (20:00) - 30-06-2021

Noah

Senden 

Noah%252520Senden%25252002_edited_edited

Hallo!
 

Ik ben Noah Senden, Masterstudent compositie op het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.

Nav mijn afstuderen dit jaar organiseer ik een muziek- en theatervoorstelling "TRANSPORT XXI" ten voordele van Amnesty International.

 

De naam verwijst naar de deportatietreinen van voormalig Duits verzamelkamp Kazerne Dossin te Mechelen, maar het wordt in een hedendaagse, éénentwintigste-eeuwse context geplaatst. 

 

Ik werk hiervoor samen met acteur en Klara-presentator Johannes Wirix-Speetjens, een samengesteld strijkensemble onder leiding van dirigent Simon De Paepe, Zuid-Koreaanse celliste Yuri Kang en Spaanse gitarist Robert Denies.

Het programma omvat muziek van Arvo Pärt, Dimitri Sjostakovitsj en mezelf, met werken die elk een eigen link hebben met mensenrechten.

Het thema mensenrechten

Kazerne Dossin is een centrum dat vandaag een tweeledige boodschap overbrengt op haar bezoekers.

Naast het gedenken van de deportatie van Joden ten tijde van de Tweede wereldoorlog wordt er ook aandacht geschonken aan de schending van mensenrechten in de huidige tijd.

 

Zo doet Amnesty dat ook. Tijdens een bezoek aan Kazerne Dossin mochten we in de rijke archieven duiken, vol getuigenissen en registraties van mensen die de holocaust overleefden. Zo kwamen we ook het verhaal van Fanny Kornblum (1926-2004) tegen. Zij was een violiste die met Transport XXI, het eenentwintigste deportatietransport van Mechelen naar Birkenau, werd overgebracht. Ze overleefde dit. In de voorstelling Transport XXI willen we de toenmalige en de huidige inbreuk op mensenrechten naar voren brengen.

 

Op dit moment vindt er bijvoorbeeld nog steeds onderdrukking plaats bij Oeigoeren, een islamitische minderheid in de Chinese autonome regio Xinjiang. Getuigenissen van toen en nu vormen de rode draad van de voorstelling.

Fanny Kornblum.jpg
Oeigoeren.jpg

Het concertprogramma

1. Arvo Pärt - Psalom (1985) 

 

Het thema mensenrechten is het grote leidmotief, ook in de afzonderlijke muzikale werken. De voorzet voor het gehele thema is daarmee geïnspireerd op maatschappelijke inbreng in de mensenrechten door de Estse componist Arvo Pärt (°1935). Vanuit Pärts voorgeschiedenis met Sovjetonderdrukking in het toenmalige Sovjet-Estland voelde hij zich gedwongen om de situatie in het huidige Rusland aan te pakken. Pärt wijdde in 2006 en 2007 alle uitvoeringen van zijn werken aan journaliste en mensenrechtenactiviste Anna Politkovskaja als reactie op haar spraakmakende moord, ook Symfonie nr.4 ‘Los Angeles’ richtte hij aan de onterecht gevangengenomen anti-Kremlin-zakenman Michail Chodorkovskij. Om deze reden bevat het concertprogramma onder andere het werk Psalom.

2. Tõnu Kõrvits - Labyrinths

 

Mijn fascinatie voor de muziek van Pärt beïnvloedde onwaarschijnlijk de keuze om in 2019 zes Erasmusmaanden in Tallinn, Estland door te brengen. Het was dan ook een eer om les te mogen krijgen van componist Tõnu Kõrvits (°1969). Tõnu schreef dit werk voor de Estse dirigent Tõnu Kaljuste in 2010. Op het eerste gezicht gaan we van een stuk overladen van de Estse geschiedenis en cultuur naar een internationaal domein, waar de referentie ligt bij een van Borges' meest bekende ficties: The Garden of Forking Paths. Hieruit volgen ook de twee citaten die de componist aanneemt in zijn epigraaf: "Ik toon met verschillende toekomsten mijn 'garden of forking paths' ... Deze 'garden of forking paths' is een enorm raadsel, of parabel, wiens thema tijd is." Strijkers hebben de levendigheid van stemmen, en de modaliteit van de muziek heeft een Estlands karakter. Kõrvits' zeven Labyrinths zijn harmonisch, lussen die terug of spiraalsgewijs door zeven bewegingen cirkelen, elk specifiek in zijn karakter.

3. Noah Senden - 5 Visual Fragments

 

Het concertprogramma zal ook twee eigen werken bevatten. Het concert wordt ingeleid door 5 Visual Fragments(2019), het werk voor gitaar en cello waarmee ik de eerste prijs mocht ontvangen voor de Duo Kottos International Composition Competition 2020 in Londen. Elk van de vijf delen van dit werk symboliseren een kleur, beginnend bij blauw en eindigend bij rood. Ik bekeek hiervoor deze twee kleuren als absolute tegenpolen. Blauw symboliseert kalmte en ruimte; groen symboliseert tijd, natuur en vrede; geel symboliseert levensenergie en vreugde; oranje symboliseert kracht; rood symboliseert waanzin, haast en spanning. 5 Visual Fragments is een intiem spel tussen gitaar en cello en het introducerende werk in de voorstelling. 

 

4. Noah Senden - Transport XXI 
 

Het concert wordt afgesloten met het werk voor strijkorkest, genoemd naar de titel van het project, 
TRANSPORT XXI. Dit is meteen ook de culminatie van het verhaal waarmee acteur Johannes Wirix-Speetjes de voorstelling bundelt.

Het muzikale team

 • Noah Senden - Concept en Compositie

 • Simon De Paepe - Dirigent

 • Johannes Wirix-Speetjens - Verteller

 • Yuri Kang - Cello

 • Robert Denies - Gitaar

 

Ensemble onder leiding van Simon de Paepe:
 

Studenten Koninklijk Conservatorium Antwerpen:

 • Viool I: Vera Werkman, Iola Cornelis, Noémie Saintandré, Kasper Delrue, Maïté Wenda

 • Viool II: Eleni Giovanis, Pieter Van den Branden, Ebert Rens, Isabel Dhallé

 • Altviool: Ana Sofia Sousa, Raquel Sanchez Gonzalez, Francisca Barata Feyo

 • Cello: Yuri Kang, Shuya Tanaka, Xavier Mas

 • Contrabas: Orion Lavin Martinez

 • Audio-opname - Motor Music Mechelen

 • Video-opname en regie - Jeremiah Joél

Dit concert wordt mogelijk gemaakt dankzij:

LUNALIA.png
AMNESTY.jpg
KCA.PNG
Negatief logo (transparant).png
NONA.jpg
VOORDEKUNST.png